China Miéville & Nalo Hopkinson 3/02

 • Alkukuvat
 • Uutiskuvat
 • Jukka Halme: Miévillen manifesti - Modernin tieteisfantasian kärkinimi äänessä
 • Antikuvat
 • Kimmo Lehtonen (toim.): Kutzpah
 • Pirkko Uimonen: Xena - Sankaritar ja esikuva
 • DVD-kuvat
 • Jukka Halme: Sekaisin svedupellejen maassa
 • Elokuvat
 • Kansi: Ville Pynnönen

   

   
  Miévillen manifesti - Modernin tieteisfantasian kärkinimi äänessä
  China Miéville on yksi seuraavan aallon airueista. Tietoisesti fantasiakirjallisuutta kirjoittava, palkittu ja ylistetty tekijä, joka kolmella ensimmäisellä romaanillaan on jo pyrähtänyt maailmanmaineeseen. Mutta laatu korvaa määrän. Kirjailijana hänen äänensä on vahva ja omaperäinen. Hänen luomansa New Crobuzonin kaupunki onkin yksi fantasiakirjallisuuden merkittävimmistä saavutuksista Fritz Leiberin Lankhmarin, M. John Harrisonin Viriconiumin ja Mervyn Peaken Gormenghastin rinnalla.
  "Perdido Street Station on kuin fantasiakirja, joka on kirjoitettu maailmankaikkeudessa, jossa Tolkienin Sormusten herran sijaan fantasiakirjallisuuden suurin klassikko on Mervyn Peaken Gormenghast-trilogia".
  Ylläoleva lainaus on China Miévillen mielestä hienointa, mitä hänen teoksistaan on sanottu. Samaan hengenvetoon hän kuitenkin toteaa arvioijan olevan periaatteessa väärässä, mutta kehuna moinen on hauska kuulla.
  Eikä Mervyn Peake ja majesteetillinen Gormenghast niin kovin kaukana tietoisen lukijan mielestä olekaan, kun hän ahmii Uuden Crobuzonin kaupungin ja Bas-Lagin maailman turuja ja tantereita. Peaken mahtava, lähes surrealistinen visio on kaikessa monipolvisuudessaan, koukeroisuudessaan ja groteskiudessaan sitä myöten merkittävä taustatekijä Miévillen ymmärtämiseen.
  Mutta Peake ei ole ainoa taustahahmo, jonka haamu huhuilee niin Miévillen Perdido Street Stationin kuin The Scarin sivuilta. Unohtamatta hänen esikoistaan, kauhufantasiaa King Rat, joka omassa raa'assa ja hieman jäsentymättömässä muodossaan on mainio portti miehen kiehtovaan tekstiin. Samoilla kujilla paarustaa myös Charles Dickens, jonka Lontoo on hyvin voimakkaasti läsnä New Crobuzonissa. Sama kriittinen katsanto luokkien väliseen juopaan, kurjuuteen ja epäkohtiin löytyy molemmilta. Ja se moraalin käsite.
  Mervyn Peake, M. John Harrison ja Gene Wolfe on kolmikko, joka yleensä nostetaan esille arvioitaessa Chinan tuotantoa. Ja hän myöntääkin auliisti kaikkien kolmen olevan hänelle erittäin tärkeitä ja vaikutusvaltaisia esikuvia. Siinä missä ensin mainittu on eräänlainen kantaisä, ovat Harrison ja Wolfe nykykirjailijoista puolijumalan osaan nostettavia vaikuttajia. Wolfe on autoritäärinen ääni kaikessa kauaskantoisessa eeppisyydessään, kun taas Harrisonin voima tulee esiin hänen yksityiskohtaisuudessaan ja kielenkäytössään. Harrison onkin mahdollisesti se kaikkein merkittävin yksittäinen esikuva Miévillen proosalle.
  Toisaalta Miévillen oman kertoman mukaan H.P. Lovecraft, Clark Ashton Smith ja William Hope Hodgson - ja sitä kautta suuri osa Weird Tales -lehden kirjoittajakunnasta - ovat yhtä lailla hyvin merkittäviä osatekijöitä hänen tuotannossaan. Heidän teksteissään on rikasta kieltä ja samankaltaista irvokkuuta kuin Peakella. Siinä missä esimerkiksi J.R.R. Tolkien on tylsä, osaa Miéville arvostaa Robert E. Howardin kirjoitusten intohimoa.
  China Miéville sanoo olevansa genrekirjailija - ja ylpeä siitä. Hän ei miellä itseään suoranaisesti fantasiakirjailijaksi vaan katsoo pikemminkin kirjoittavansa fantastista kirjallisuutta - ja vieläkin enemmän - "kummallista kirjallisuutta":
  "'Weird fiction' on hyvä nimike kuvaamaan sitä, mitä minä kirjoitan. Tarkoitan sillä sellaista fantasiakirjallisuutta, jota ei suoraan asetu geneeristen leimojen ja merkitysten alle. On paljon kiinnostavampaa ja mielekkäämpää kirjoittaa sisäisestä ristiriidasta kuin yksinkertaisesta ulkopuolisesta uhasta. Otetaan esimerkiksi kruununtavoittelijoiden valtataistelu. Mielenkiintoista ei suinkaan ole se, onko toinen Hyvä ja toinen Paha. Ongelma ei ole se, mikä tai kuka on Paha, vaan se, että ylipäätään on olemassa kuningas."


  JUKKA HALMEEN MASSIIVINEN CHINA MIEVILLE ESITTELY JA HAASTATTELU JATKUU TÄHTIVAELTAJA 3/02:ssa.

  Grafiikka: Sami Saramäki WWW-toteutus: Kimmo Lehtonen 1999

   

  vanhat numerot palaute tilaus in english FINNCON Scifi-seura yleistä