Kanadan Virtanen puhuu science fictionista, fantasiasta ja kotimaastaan

Tässä Tähtivaeltajassa Epäjärjestyksen kasvu -novellillaan esittäytyvä Douglas Smith on uusi kirjailijakyky Kanadasta. Amerikan kirjeenvaihtajamme Jukka Halme tapasi hänet viime elo/syyskuun vaihteessa Philadelphiassa pidetyssä sf-maailmanconissa.

Douglas Smith on Torontossa, Kanadassa asuva scifi-kirjoittaja, joka päätyökseen toimii kansainvälisen konsulttifirman it-osaston pomomiehenä. Millennium Philconissa hän oli John W. Campbell -palkintoehdokkaana, mutta sai huomata sukunimi-kaimansa, Kristine Smithin pokkaavan pokaalin kotiin. Pettymys ei ollut kuitenkaan suuri, sillä kuten Douglas sanoi erään illanvieton yhteydessä, pelkkä ehdokkuus oli niin valtava kunnianosoitus, että jo se sai hänet lähes sanattomaksi. Itse palkinto olisi varmaan ollut aivan liikaa.

Tyypilliseen pohjoisamerikkalaiseen tyyliin Douglas on erittäin mukava ja jouheva ihminen, mikä teki haastattelutuokiosta miellyttävän tapahtuman.

Olet saanut julkaistua aika lailla kaikki kirjoittamasi tarinat. Aloitit myös varsin myöhäisellä iällä, oletko ihmelapsi?

En nyt sanoisi, että olen varsinaisesti ihmelapsi. Vaikka en ollut kirjoittanut fiktiota ennen vuotta 1995, olin kuitenkin kirjoittanut hyvin paljon työni puolesta. Ja olen hyvä siinä, mitä teen työkseni. Olin aina vakuuttunut siitä, että jonain päivänä minä vielä kirjoitan jotain... Vuonna 1995 lopulta sitten havahduin ja tajusin, että jos en nyt aloita, en koskaan saa mitään tehdyksi.

Kirjoitin Spirit Dance -tarinaa kaksi kuukautta, keskimäärin sivun joka toinen päivä. Ensimmäisen kohtauksen kirjoitin uudelleen varmaan kaksikymmentä kertaa, uudelleen ja uudelleen. Viimein sain sen "valmiiksi", 1500 tuskalla tuotettua sanaa. Muistan ajatelleeni, että mikäli tämä on normaalia, niin haluanko minä edes tehdä tätä.

Torontossa on vuosittain kirjallisuustapahtuma - Word on the Street - jossa kaupungin keskustassa katkaistaan yksi tienpätkä ja siellä on sitten kirjailijoita ja kirjanmyyjiä ja kaikkea asiaan liittyvää. Tapasin erään naisihmisen, joka kuului spekulatiivisen fiktion kirjoittajapiiriin, ja hänen kannustamanaan sain sen hemmetin tarinan saatettua loppuun.

Kirjoittajapiirissä se sitten revittiin kappaleiksi, mutta kolmannen uudelleenkirjoituksen jälkeen uskaltauduin viimein lähettämään sen eteenpäin. Kuukautta myöhemmin sain ensimmäisen hylkäyskirjeeni Northern Frights -lehdestä. Päätoimittaja oli tuttuni, joten hän toimi nopeasti, muttei kuitenkaan ostanut sitä.

Lähetin tarinaa sitten muualle ja viimein, uuden vuoden päivänä 1996, Rob Sawyer Tesseractista osti sen. Ensimmäinen myyty tarinani!

Sen jälkeen olen kirjoittanut yhteensä noin 30 novellia, ja niitä on julkaistu seitsemällä eri kielellä yhdeksässä eri maassa.

JUKKA HALMEEN TEKEMÄN DOUGLAS SMITH -HAASTATTELU JATKUU TÄHTIVAELTAJA 4/01:ssä. Mukana myös Smithin novelli EPÄJÄRJESTYKSEN KASVU!

Grafiikka: Sami Saramäki WWW-toteutus: Kimmo Lehtonen 1999

 

vanhat numerot palaute tilaus in english FINNCON Scifi-seura yleistä